ИНСТИТУТ РАСТЕНИЕВОДСТВА ИМ. В.Я. ЮРЬЕВА
Национальной академии аграрных наук Украины

Реалізуємо високоякісне насіння супереліти сортів пшениці м’якої озимої під урожай 2022 року

ПРИВАБЛИВА, ПРИВІТНА – безості сорти напівінтенсивного типу з високим потенціалом адаптивності, придатні для пізнього посіву, здатні зимувати у фазі «шилець» і компенсувати зниження густоти продуктивного стеблостою за несприятливих умов відновлення вегетації збільшенням озерненості колоса і крупністю зерна.

РОЗКІШНА, ВИГАДКА, МЕТЕЛИЦЯ ХАРКІВСЬКА, ДИВО – середньорослі (висота рослин близько 100 см) остисті сорти універсального типу, придатні для посіву після різних попередників з потенціалом урожайності 10-11 т/га.

КРАСА ЛАНІВ, ЗДОБНА, ГАЙОК – остисті сорти інтенсивного типу з висотою рослин 90 см, позитивно реагують на підвищення агрофону, але і на контрольних варіантах за базової технології забезпечують високі урожаї.

Сорти Привітна та Здобна забезпечують високий вихід насіння, Краса ланів є найбільш скоростиглим, Гайок характеризується високим потенціалом кущення, що при еректоїдному положенні прапорцевого листка забезпечує витривалість до загущення, Приваблива, Привітна та Метелиця мають підвищений рівень морозостійкості при штучному проморожування, Розкішна, Краса ланів та Гайок відносяться до сильних за якістю пшениць, решта сортів – до цінних.

Нові сорти установи пройшли випробування на полігонах 8 державних установ, зокрема показали урожайність 6,0-6,5 т/га за базової та інтенсивної технології у Інституті рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН сорти Вигадка, Гайок, Здобна, у Інституті сільського господарства Північного Сходу НААН сорти Гармоніка та Здобна, в Устимівській дослідній станції ІР таку урожайність забезпечили Вигадка, Гайок та Гармоніка, у Миколаївському НАУ – Гайок, Вигадка, Диво, Здобна, Метелиця харківська, у Полтавській державній с/г дослідній станції ім. М.І. Вавилова Інституту свинарства НААН Гайок, Краса ланів, Метелиця харківська, Гармоніка, Здобна, Принада. У Інституті сільського господарства Степу НААН сорт Вигадка забезпечив 6,6 т/га, а Гайок та Краса ланів 7,1-7,2 т/га, а у Інституті зрошуваного землеробства НААН сорти Вигадка, Краса ланів, Гайок, Гармоніка без зрошення показали 7,6-7,8 т/га, а на зрошенні Вигадка – 8,5 т/га, Гайок – 9,1 т/га.

 

Для довідок:   моб.тел: +38(097)980-38-27; e-mail  yuriev1908marketing@gmail.com